Ik weet niet of mijn smaakgeheugen goed te vertrouwen is maar van sommige reizen weet ik niet veel meer dan wat ik er at. Gister hadden we het over New York, mijn herinnering aan New York is die van mijn eerste Ben & Jerry ijsje onderin het WTC gebouw. Maar misschien is die herinnering ook wel meer naar voren gekomen door de aanslag op 9-11. Hoe dan ook het ijsje was verrukkelijk! Maar toch, aan een reis naar Sevilla en omstreken is de beste herinnering die van vers gebakken sardientjes die we aten aan zee bij een van de mooiste campings die ik ooit heb gezien (de omgeving doet vast ook mee). En griekse yoghurt als ontbijt op Paros toen ik bijna blut was ook meesterlijk lekker. Bijna blut zijn of geen geld meer hebben versterkt de smaakherinnering erg in zijn voordeel. Volgens mij smaakt alles fantastisch als je lang niets gegeten hebt. Van sommige vraag ik me wel eens af of ze echt zijn of dat ik ze teveel romantiseer. En soms is het alleen de eerste keer dat  ik iets proefde wat ik nog nooit op had wat voor een geweldige smaakherinnering zorgde zoals dat Ben & Jeryy ijsje. Want die koop ik inmiddels ook wel eens bij de AH en tja het is lekker maar het haalt het echt niet bij dat eerste ijsje. En een smaakherinnering kan ook weggevaagd worden, zoals die van de beste mosselen die ik ooit at ergens in een doorrij dorp in Frankrijk. Die herinnering werd genadeloos verpest door de keren erna dat ik mossels at waar ik vreselijk ziek van werd. Maar heerlijk is het in ieder geval wel om terug te dromen aan heerlijk eten ergens anders op de wereld. Ik zou er soms echt voor terugreizen. Toevallig gingen we twee jaar geleden weer naar Bayeux. Daar at ik het allerlekkerste taartje ooit. Dus in de buurt dacht ik laten we eens kijken of we dat nog terug kunnen vinden. En het zaakje was er nog, een beetje kitscherige patisserie waar we nu met zijn vieren aan een tafeltje gingen zitten. Het was nog steeds onbeschrijfelijk lekker. Er is er een die blijft dat is het kopje espresso bij de italiaanse groothandel in Hedel. Als je daar ooit in de buurt bent ga er na toe, bij het afrekenen krijg je als dank voor je aankopen de lekkerste espresso ooit!

Site door August van de Ven