Nog 100 nachtjes slapen gekozen tot Prentenboek van het Jaar 2013


Nog 100 nachtjes slapen van auteur en illustrator Milja Praagman is gekozen tot het Prentenboek van het Jaar 2013. Nederlandse jeugd-bibliothecarissen kozen dit boek uit het aanbod van prentenboeken die in 2011 verschenen. In totaal selecteerden zij tien titels voor peuters en kleuters. Deze boeken staan centraal tijdens De Nationale Voorleesdagen 2013, die worden gehouden van woensdag 23 januari t/m zaterdag 2 februari. Doel van deze jaarlijkse campagne is het stimuleren van voorlezen aan kinderen die zelf nog niet kunnen lezen. Uit onderzoek van Stichting Marktonderzoek Boekenvak blijkt dat 69% van de Nederlanders bekend is met deze campagne.

Download de samenvatting van Stichting Marktonderzoek Boekenvak (pdf)

Milja Praagman (Amsterdam, 1971) studeerde grafisch ontwerpen aan de Academie voor Beeldende Kunsten St.-Joost in Breda. Jarenlang werkte ze als zelfstandig ontwerper/illustrator voor o.a. Okki, Bobo en Sesamstraat. In 2004 verscheen haar eerste prentenboek, Meneer Po, bij uitgeverij Lannoo.
In Nog 100 nachtjes slapen kan Dorus niet wachten tot ze jarig is, dus maakt ze zelf een feestje. Haar moeder heeft gezegd dat ze lekker mag gaan knippen, dus knipt ze mooie lapjes: uit het tafelkleed, uit de jurk aan de waslijn, door de hele stad… Speciaal voor De Nationale Voorleesdagen komt Nog 100 nachtjes slapen uit in een mini-editie (met DVD) voor € 5.

De Prentenboek TopTien voor De Nationale Voorleesdagen 2013
David Melling Ik wil een knuffel Van Goor
Adam Stower Gek hondje C. de Vries-Brouwers
Guido van Genechten Superbeesje is al onderweg Clavis
Anna Kemp & Sara Ogilvie Neushoorns eten geen pannenkoeken Lemniscaat
Gitte Spee Er was eens een vosje… The House of Books
Tjibbe Veldkamp & Kees de Boer Agent en Boef en de Boefagent Lannoo
Joke van Leeuwen Waarom lig jij in mijn bedje Querido
Petr Horácek Pieter de papegaaiduiker De Vier Windstreken
Mies van Hout Vrolijk Lemniscaat

Het belangrijkste criterium bij het kiezen van het Prentenboek van het Jaar is dat het boek, naast een goed verhaal en aantrekkelijke illustraties, voldoende aanknopingspunten biedt voor interactie met peuters en voor verwerking in hun spel. De Nationale Voorleesdagen 2013 starten met Het Nationale Voorleesontbijt op woensdagochtend 23 januari. De campagne vindt in 2013 voor de tiende achtereenvolgende keer plaats.

Site door August van de Ven