Mama Aap heeft drie nieuwe, prachtig witte truien gekocht: voor papa, voor haarzelf en één voor Kleine Aap. Mama gaat rozebessenjam maken en Kleine Aap en zijn papa kunnen niet van de bessen afblijven. Hun trui heeft al snel een roze vlek. Ze proberen op allerlei manieren om de vlek te verwijderen, met slechts als gevolg dat er steeds meer vlekken op de trui komen… Goed gestructureerd verhaal met een duidelijke spanningsopbouw, waarbij vooral de herhaling – waarbij de truien steeds meer vlekken krijgen – bij jonge kinderen in de smaak zal vallen. Het slot is enigszins voorspelbaar. Het verhaal nodigt uit tot interactief voorlezen. De steeds over twee pagina’s gespreide illustraties in een gemengde techniek laten veel dynamiek zien. Er wordt erg mooi met de kleuren gespeeld (het roze als de kleur van liefde). De illustraties hebben ook steeds enkele details die uitnodigen om het verhaal al voorlezende uit te breiden. De schutbladen zijn opvallend (fluorescerend) roze. ‘Nog 100 nachtjes slapen’ van Milja Praagman was het Prentenboek van het jaar 2013. Ook dit prentenboek zal haar weg naar veel peuters, kleuters en voorlezers vinden. Vanaf ca. 4 jaar.

Toin Duijx

En ik zag Oei! ook terug als boekentip in ‘boekstart voor jou’ boordevol met nog meer leuke leestips.

Site door August van de Ven