Milja Praagman (Amsterdam 1971) groeide op in Den Dungen in een oud huis op een dijk, met veel dieren en veel ruimte om zich heen. Ze studeerde grafisch ontwerpen aan de Akademie voor beeldende kunsten Sint Joost in Breda. Na de Akademie woonde zij een jaar in Frankrijk. In 1995 keerde ze terug naar Nederland en begon met een startstipendium als zelfstandig ontwerper/illustrator. Haar opdrachtgevers waren in het begin voornamelijk kranten en tijdschriften. Later werkte ze ook voor Okki, Bobo, Sesamstraat en Taptoe en werd het tekenen voor kinderen haar belangrijkste bezigheid. Voor Sesamstraat-televisie maakt ze animaties. Door het illustreren en vooral door het verzinnen in opdracht voor Okki e.a. ontstonden er ook veel nieuwe ideeën voor ‘eigen’ verhalen. Een van die verhalen was haar eerste prentenboek Meneer Po, dat meteen goed werd ontvangen door de pers. Sindsdien is ze niet meer te stoppen. In Milja’s boeken gaan kleine mensen en dieren hun eigen gang. Stoer en met een subtiel gevoel voor humor, waarmee ze ook de voorlezende ouder aanspreekt. Haar verhalen zijn een ode aan de verbeelding.

Milja’s boeken zijn vertaald in; U.S.A., Canada, Denemarken, Italië, Israël, Iran, Japan, Korea, Spanje ( en Galicië & Baskenland) Duitsland, Engeland, Vietnam, Frankrijk en China.

Nog 100 nachtjes slapen, over het meisje Dorus dat vrolijk driehoekjes uit kleding knipt om er een vlaggenslinger van te maken, werd gekozen tot Prentenboek van het Jaar 2013. In 2017 werd Omdat ik je zo graag zie bekroond met een Zilveren Penseel. Voor de Kinderboekenweek 2018 mocht zij het Prentenboek maken ‘Kom erbij’.

Foto © Keke Keukelaar

Interviews;

lees.bol.com
boekenbijlage.nl
prentenboek.nl
leesplein.nl

interview bib kortrijk

Prijzen
Leespluim september voor Nog 100 nachtjes slapen
Prentenboek van het jaar 2013 Nog 100 nachtjes slapen
Cover geselecteerd voor Blown covers door de artdirector van the New Yorker Francoise Mouly.
Vergeet mij nietje in de Prentenboek TopTien van 2016

Zilveren penseel 2017 voor Omdat ik je zo graag zie

Prentenboek van de Kinderboekenweek 2018

De boer en de dierenarts in de Prentenboek TopTien van 2020

Merit Award 3×3 voor Wat ik mooi vind

Vlag en wimpel 2020 van de griffeljury voor Wat ik mooi vind

Boekingen;
De Schrijverscentrale
Nieuwe Prinsengracht 89
1018 VR Amsterdam
(020) 623 49 23
[email protected]

Agent;

Elaine Michon

e [email protected]
t +31(0)612060925

Links;

Uitgeverij Leopold

Email:

Site door August van de Ven