OOZ
Het idee voor OOZ
Het idee voor OOZ ontstond ruim 10 jaar geleden. Volgens mij toen we de dierentuin in Antwerpen uitliepen en ik de letters ZOO van de andere kant zag. Het duurde alleen wel heel lang dat ik een juiste vorm vond voor een verhaal. En toen ik de juiste toon voor het verhaal vond en er subsidie voor aanvroeg en kreeg, drongen zich nog allerlei ideeën op die eerst gemaakt wilden worden zoals ‘Het eigenwijze ei’ en ‘Ik kleur van jou’. Een andere reden om het uit te stellen was dat ik wist dat het heel gedetailleerd en behoorlijk veel werk zou zijn. Sinds ik het verhaal had bedacht nam ik mij voor mensen die mij opvielen te tekenen voor in Ooz. Soms had ik geen tekenboekje bij me en probeerde ik ze tot in detail t eonthouden om thuis te kunnen tekenen. Sinds het af is en in de winkel ligt (en gelukkig heel positief ontvangen wordt) zie en bekijk ik mensen nog steeds op deze manier en zou ik vaak ook willen tekenen om te onthouden of om in een boek te laten zien. Het zou leuk zijn als meer mensen dat zouden gaan doen, want wij zijn een mooie soort wij! 😉
Flaptekst
Mijn nieuwe prentenboek over vader en dochter Merel die naar de Ooz gaan om naar mensen te kijken. Mereltje heeft heel veel vragen. Kunnen mensen fluiten? Waarom rijden ze rond in die rare kooitjes? Waar bouwen ze hun nesten en vliegen ze naar het zuiden in de winter? Mensen zijn leuk, Mereltje wil er een voor haar verjaardag. Maar is papa het daar mee eens?
Recencies
Volkskrant_ Pjotr van Lenteren; Waarom niet wat meer boeken maken waarin diversiteit volstrekt vanzelfsprekend is? Zoals het geestige en hartverwarmende OOZ van Milja Praagman. Met een fijn gevoel voor ironie laat Praagman haar vader de opmerking maken dat mensen allemaal anders zijn, maar dat als je goed kijkt, ook op elkaar lijken.
Trouw_ Bas Maliepaard; De kleurrijke illustraties van Milja Praagman vallen op door hun sterke composities: prachtig zijn het plein met bebouwing rondom dat helemaal uit zonnegeel is opgetrokken, de door elkaar kronkelende snelwegen van bovenaf, waar de auto’s eigenwijs op hun zijkant gelegd zijn zodat je naar binnen kunt kijken, en de blauwe nachtplaat, waarop witte raampjes huizen suggereren, maar opgaan in d esterrenhemel. De vele patronen geven de platen het bruisende karakter dat je graag ziet in een zoekboek: zo wordt het nog moeilijker om de terugkerende figuren te vinden.
Jaapleest_Jaap Friso; Mooie prenten waarop veel te zien is, vooral de tekeningen met veel mensen bieden aardige zoekplaatjes en laten zien hoe divers de samenleving is. Praagman heeft in haar boeken altijd oog voor veel verschillende mensen.
Stoerleesvoer ; Wat een pareltje is OOZ. Dit is echt een prentenboek wat in elke kast zou moeten staan. Beter nog eruit, zodat het gelezen kan worden.