Halverwege 2019 vroeg Janneke Schotveld mij of ik een hele bundel met verhalen van de dappere ridster wilde illustreren? Ik had eigenlijk net geleerd dat ik daar eerst even over na moest gaan denken maar zei natuurlijk meteen volmondig ja! De ridster had ik al eerder getekend voor de sprookjesbundel De kikkerbilletjes van de koning en Het kattenmannetje (uitgegeven door Unieboek) en voelde meteen erg veel zin om een hele bundel met haar te gaan tekenen. Ik wilde het wel weer op  een andere manier doen dan ik had gedaan in de sprookjesbundels i.i.g. met veel blauw! In de bundels tekende ik haar nog analoog met verf en potlood op papier. Voor de bundel wilde ik iets nieuws doen, en bedacht dat ik haar het liefst op de Ipadpro zou willen gaan tekenen met maar een paar kleuren. Dat is nog best een gepuzzel soms, maar wel een erg leuke puzzel. Erg goed bevallen i.i.g. want ik doe het nu vaker bij boeken dat ik mezelf een kleurpalet opleg waar ik mij een boek lang aan moet houden.

Schetsje

Dit was het allereerste schetsje na Janneke’s vraag wat ik maakte voorhet omslag. Haar houding is op het definitieve omslag bijna identiek, alleen heb ik de rand in schetsfase uitgewerkt tot twee bomen. Toen alle illustraties klaar waren gingen Janneke en ik een paar dagen naar Lissabon als beloning voor de maanden hard werken. Grappig detail is dat de schutbladen in de bundel zijn geïnspireerd op een tegeltjes-wand die ik daar toen in Lissabon zag. Ik heb ze bij thuiskomst getekend en er schutbladen van gemaakt die nog net in het boek konden voor het naar de drukker ging.

Kasteel

In de tijd dat ik aan de illustraties werkte ging ik met mijn gezin zo rond de kerstperiode op vakantie naar Duitsland vlakbij een kasteel. In het kasteel zelf stond een klein harnas, ik was verbaasd over de hoeveelheid details op het ijzer. Het zag er bijna vrouwelijk uit alsof het een kantwerkje in ijzer had, heel mooi. Het leek me ook mooi om dat met het harnas te doen van de ridster, en er i.i.g geen zwaar of log pak van te maken maar eerder een catsuit (zo werd het ook vaak in recencies beschreven) met veel van die fijne details in het ijzer zoals ik het toen in dat kasteel zag. Op een wandeling in dat gebied kwamen we nog een bord tegen van de ontwikkeling van het kasteel vanaf het jaar 1240 tot nu. Ik heb daar toen een foto van genomen want het leek mij een perfect kasteel voor de ridster. Op de laatste tekening in het boek zie je een afgeleide van dit kasteel.

Schutbladen

Als baby was ze al anders. Ze keek zo helder en onverschrokken uit haar diepbruine ogen, dat sommige bezoekers terugdeinsden als ze zich over haar wieg bogen. Ze kwam al op voor de zwakkeren voor ze kon praten: ze was nog maar een dreumes toen ze haar buurjongetje resoluut op zijn kop sloeg, omdat hij voortdurend zijn zusje pestte.
Zijwieltjes weigerde ze. Na vier keer vallen kon ze fietsen.
Zwemles heeft ze nooit gehad. Ze redde al kevers uit het water voor ze kon zwemmen.
Ja, het was al vroeg duidelijk. Ze werd dan ook geen juf, kapster, tandarts, politievrouw, imker, piloot of hondentrimster, nee, ze werd ridster. En niet zomaar ridster, maar de dapperste ridster van het land.

Koop nu De avonturen van de dappere ridster

 

Geschreven door Janneke Schotveld

De dappere ridster knutselideeën

 

Recensies

www.volkskrant.nl

www.nrc.nl

www.trouw.nl

www.degelukkigelezer.nl

www.kinderboekenpraatjes.nl

www.jaapleest.nl

www.boekwijzer.nl

www.degrotevriendelijkepodcast.nl

Site door August van de Ven